Vochtbestrijding

4 maart 2019
 Categorie├źn: Loodgieters, Blog


De noodzaak van vochtbestrijding in huis

Wanneer je vochtproblemen in huis hebt, moet je daar snel wat aan doen. Vocht heeft erg van invloed op je woonomgeving. Door het aanpakken van vochtproblemen in huis zul je minder energie gebruiken en comfortabeler kunnen wonen. Vocht veroorzaakt schimmelgroei en dat moet je in huis niet hebben. Schimmels kunnen schadelijk zijn voor de huisgenoten en huisdieren. Er zijn bepaalde schimmels die giftig zijn. Die moeten we zeker uit het huis vermijden. Je kunt het beste je huis goed ventileren voor het vocht. Je zult daarbij moeten kijken naar hoe je huis gebouwd is en het klimaat waarin je woont. Voor een goede vochtregulatie moet je een goede ventilatie hebben. Kom je er zelf niet uit laat dan een specialist de vochtregulatie beoordelen.

Vochtbestrijding

Waterdamp of vocht zal zich in huis op drie manieren in en uit een huis bewegen. Luchtbewegingen zijn voor meer dan 98% goed van alle waterdampbewegingen in bouwholten. De lucht zal zich op een natuurlijke manier van hogedrukgebieden naar gebieden met een lage druk verplaatsen. Deze zal zich verplaatsen door iedere scheur of barst in een gebouw. Door deze openingen af te sluiten bereik je een goede manier voor de vochtregeling.

Er zijn nog twee andere drijvende krachten van vochtbewegingen. Denk daarbij aan diffusie van materialen en warmte overdacht. Hierbij helpt een goede isolatie om de warmteoverdracht of doorstroming te verminderen. Het zijn langzame processen.

Vochtbestrijding van natte plekken op een muur

De natuurwetten bepalen hoe vochtige lucht bij verschillende temperatuuromstandigheden reageren. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de waterdamp begint te condenseren. De (RH) Relatieve Vochtigheidsgraad geeft de hoeveelheid vocht in een hoeveelheid lucht aan die de lucht bij eenzelfde temperatuur zou kunnen bevatten. Wanneer het warmer wordt, zal de lucht beter de waterdamp kunnen vasthouden. Dat zal verminderen wanneer het kouder wordt. Bereikt de lucht zijn dauwpunt, dan zal de lucht het vocht niet langer vast kunnen houden als het kouder wordt. Het vocht zal neerslaan op bijvoorbeeld de koudere muur. Wordt daar niets aan gedaan dan zullen er schimmelplekken ontstaan. Je kunt door je huis goed te ventileren de vochtplekken voorkomen.

Er kunnen ook vochtplekken ontstaan door vochtdoorslag op een muur. Dan komt het probleem van buiten. Er kunnen stenen gescheurd zijn of de voegen zijn niet goed meer. Ook dan moet je snel maatregelen nemen. Wanneer je vochtplekken hebt, moet je er zo snel mogelijk een oplossing voor bedenken. Je moet alle maatregelen nemen om ziektes of gevaarlijke situaties door schimmelplekken te voorkomen. Vochtbestrijding is nodig, zodra je vochtige plekken in huis hebt.


Delen