Een loodgieter inschakelen

27 november 2018
 Categorie├źn: Loodgieters, Blog


Wanneer je een storing hebt van je Cv-ketel, een lekkage of een verstopping van je afvoer kun je, als je het niet zelf kunt verhelpen, een loodgieter benaderen. Je zult zien dat een verstopping altijd op een ongelegen moment komt. Je moet de gootsteen altijd direct nakijken wanneer het water moeilijker begint weg te stromen dan normaal. Vaak wordt er gewacht totdat het te laat is. Bij een verstopping zal je je afvragen wat je kunt doen om het te verhelpen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor die je zeker eerst moet proberen voordat je een loodgieter laat komen. Dat geldt niet voor een onverwachtse lekkage. Dan is het verstandig om direct een loodgieter te benaderen. 

Lekkage 

Wanneer je een lekkage in bijvoorbeeld je badkamer hebt, kun je dat vaak zien wanneer de badkamer boven is en je vochtplekken op je plafond krijgt. Je moet daar snel wat aan doen om het op te lossen. Je zou in de badkamer kunnen kijken waar de lekkage zit. Wanneer je denkt dat je de plaats hebt gevonden, kun je daar een tegeltje weghakken, omdat de leidingen allemaal in de muur zijn weggewerkt. Wanneer je echter een tegeltje hebt weggehakt, zal je zien dat daar de lekkage niet zit of je zou geluk moeten hebben. Dan kun je een ander tegeltje weghakken en zo kun je een tijd doorgaan.  Je kunt in zo'n geval beter een vakman benaderen die lekdetectieapparatuur bij zich heeft. Met deze apparatuur kan hij de exacte plaats van de lekkage bepalen. Hij zal, als hij de plaats van de lekkage heeft gevonden, een tegeltje weghakken en direct zien waar de lekkage vandaan komt. Het kan een verbinding van de leiding zijn of de leiding is doorgeroest. Hij zal de lekkage verhelpen en het gat weer dicht maken en wanneer mogelijk er een ander tegeltje op bevestigen. Wanneer hij klaar is, zal je niets meer zien waar de lekkage geweest is. De verzekeringsmaatschappij zal de kosten van de vakman gemakkelijk betalen, omdat ze liever niet hebben dat je er zelf aan begint. Dan zijn de kosten namelijk veel hoger. 

Verstopping 

Voordat je een loodgieter benadert bij een verstopping kun je eerst zelf proberen het probleem op te lossen. Je zou eerst met een ontstopper, plopper, moeten proberen de verstopping te verhelpen. Lukt dat niet dan kun je oplosmiddelen gebruiken. Je kunt ook proberen of je het kunt verhelpen met kokend water. Dit lost eventuele aangekoekte zeepresten op. Wanneer dat ook niet gaat, gebruik dan een ontstoppingsmiddel dat je in de winkel kan kopen. Daar moet je mee uitkijken, omdat het een chemisch middel is dat borrelt als je het gebruikt.  Lukt het niet laat dan een loodgieter komen. Hij heeft speciale apparatuur bij zich om de verstopping te verhelpen. Vaak zit een verstopping niet vlak bij huis, maar kan zelfs onder de weg zitten. Wanneer hij weet waar de verstopping zit, zal hij de buis proberen te vinden door eerst een gat te graven. Heeft hij de leiding gevonden, zal hij daarin een gat boren van ongeveer 10 cm. In dat gat stopt hij een slang waarop een blaasmond is bevestigd. Wanneer hij ver genoeg in de leiding zit, gaat hij door gebruik te maken van een hoge druk de leiding schoonblazen, zodat de verstopping verholpen zal zijn. Ook hierbij kan een loodgieter van Lekkage Service Utrecht je goed helpen.


Delen