Cv-ketels

18 september 2018
 Categorie├źn: Loodgieters, Blog


Het komt voor dat je een nieuwe cv ketel nodig hebt, omdat de bestaande verouderd is. Het rendement van de ketel die je hebt, kan te laag zijn. In eerste instantie hadden de ketels die gebruikt werden een slecht rendement. Toen het gas, dat we ervoor nodig hadden, nog goedkoop was, werd er niet zo naar gekeken. Ook naar de CO2-uitstoot werd niet zo nauw gekeken. We stonden er allemaal niet zo bij stil. Door de energiecrisis, die in de vorige eeuw plaatsvond, zijn de fabrikanten van de cv ketels het rendement gaan verbeteren. Ook op het milieu werd beter gelet. 

Het verlies  

Wanneer je water verwarmd, weet je dat daar veel warmte bij verloren gaat. Wanneer je een pan met water om te verwarmen op een kookplaat plaatst, zal je veel warmte rondom de pan voelen. In principe is dat jammer want het is verloren warmte. De opzet is het water in de pan te verwarmen en niet de ruimte rondom de pan. Dit is natuurlijk niet allemaal verloren warmte, omdat deze in je huis terecht komt. Ook een cv-ketel had vroeger veel warmteverlies. Wanneer je cv brandde en je je hand op de afvoerpijp zou houden, kon deze verbranden, omdat de afvoerpijp zo warm was geworden door de afvoergassen. Deze warmte was verloren, omdat de warme gassen door de afvoerpijp naar buiten werden geleid. Het is nu juist deze warmte die de makers van de ketels zijn gaan benutten. Ze zijn de energie die in de warme afvoergassen zitten gaan gebruiken.   

Warmtewisselaars  

Door het gebruik van verbeterde warmtewisselaars zijn de makers van de ketels in staat om de warmte uit de afvalgassen te halen. Wanneer de gassen nu afgevoerd worden is de temperatuur hiervan nog maar ongeveer 30 graden C. Wanneer de gassen worden afgekoeld ontstaat er een waterafzetting op de koude delen en zal de warmte uit de waterdamp vrijkomen. Tegenwoordig heeft bijna iedere ketel een rendement van 107%.   

Keuze   

Je kunt, wanneer je een ketel gaat kiezen, gebruik maken van een VR, HR en een SHR-ketel. De SHR-ketel komt bijna niet meer voor. De oude cv-ketel werd in eerste instantie vervangen door de VR-ketel. De oude cv-ketels hadden een rendement van ongeveer 80%. De VR-ketel heeft een rendement van 100%. Daarna is de HR-ketel gekomen die een rendement heeft van 107%. Dat hebben nu praktisch alle cv-ketels. De moderne ketels hebben veel condenswater dat afgevoerd moet worden. Dat zijn veel liters per dag. Het condenswater is zuur. Omdat het gemakkelijk bevriest mag het niet in de regengoot afgevoerd worden. Het moet afgevoerd worden op het riool.   

Keuze van de ketel   

Wanneer je een nieuwe cv-ketel nodig hebt, moet je hem aanschaffen bij een goede erkende installateur als Van der Wal B.V.. Deze zal je op de eerste plaats een goede uitleg geven en ook berekenen wat voor vermogen je ketel moet hebben. Je kamers moeten allemaal voldoende verwarmd kunnen worden. Ook zal een goede installateur de ketel op de juiste manier aansluiten. Zowel de afvoer van de gassen als het condenswater zal in orde moeten zijn. Laat je dus goed voorlichten voordat je de ketel aanschaft.


Delen