Verstopping van leidingen

7 december 2017
 Categorieën: Loodgieters, Blog


Verschrikkelijk onhandig, als je de wc doortrekt en het water komt omhoog. Of als je afgewassen hebt en het water uit de wasbak loopt niet weg. Hoogstwaarschijnlijk is dan een leiding verstopt. Je kan dan direct een loodgieter bellen, die het met professionele apparatuur snel kan oplossen. Ook kan je proberen het zelf op te lossen. Er zijn best wel veel manieren om te proberen de leidingen met een verstopping weer vrij te krijgen.

Zelf proberen met huis- tuin- en keukenmiddeltjes

Een beetje supermarkt heeft tegenwoordig wel een goed ontstoppingsmiddel te koop. Vaak bestaat dit uit twee flesjes met elk een eigen component. Deze componenten werken na inwerking samen om de leiding weer vrij te maken. Deze producten kunnen soms prijzig zijn, daarom nog wat tips om het op een goedkopere manier voor elkaar te krijgen. 

Afwasmiddel

Gewoon afwasmiddel wil ook wel eens helpen. Giet een flinke scheut afwasmiddel in de gootsteen. 10 minuten laten inweken en dan kokend water in de gootsteen gieten.

Soda

Voor zowel toilet als gootsteen. Een hele zak soda in heet water oplossen en dan in het toilet of in de gootsteen gieten. Dit een paar keer herhalen. Ook handig om af en toe te herhalen ter preventie. Breinaald Bij een verstopte wasbak, waar viezigheid in de leiding verstopt zit, wil het soms wel eens helpen om met een breinaald in de gootsteen te gaan, waardoor de viezigheid loskomt.

Bakpoeder/azijn

Bakpoeder schijnt ook een wondermiddel te zijn voor van alles. Doe bakpoeder in de gootsteen en spoel het na met azijn of met heet water. Werken deze middeltjes niet? Dan is het probleem wat hardnekkiger en kun je proberen over te schakelen op een mechanisch ontstoppingsmiddel, de ontstoppingsveer. Deze zijn makkelijk te verkrijgen bij de bouwmarkt in verschillende soorten en makkelijk in gebruikt. Duw de veer in de leiding en duw door tot je niet meer verder kan. Let wel op dat een veer bijvoorbeeld in een bocht vast kan zitten, dus goed duwen en bewegen. Vaak zit er een krabbertje aan het einde van de veer, die de verstopping los kan maken. Trek de veer op en de kans is groot dat de verstopping meekomt en de leiding weer vrij is.

Loodgieter bellen

Wanneer je eigen pogingen niet helpen, rest er maar één mogelijkheid: de loodgieter later komen. Een loodgieter heeft professioneel materiaal en je zal verbaasd staan hoe snel een loodgieter de leidingen weer schoon krijgt. Uiteraard is een loodgieter duurder, dan met alle doe het zelf middeltjes, maar de verstopping is wel weg en vaak ook nog garantie, voor het geval dit niet het geval mocht zijn.

Voor meer informatie spreek met Lacor Civiel- en Groentechniek BV.


Delen